Søg
  • Mads Amstrup

Shiro Experience guidelines til sikker færdsel i off-pisten

Opdateret: 15. sep. 2019


Lydløse sving og jagten på den perfekte sne

Pudderskiløb er stærkt vanedannende og for mange skientusiaster en af hovedårsagerne til, at man hvert år bruger masser af tid og penge på, at komme væk fra den grå og vejrmæssigt triste danske vinter. Det samme gør sig i høj grad gældende for os i Shiro Experience, da vi hvert år bruger fire-fem måneder (december-april) på at få ski- og pudderbehovet opfyldt. De glæder og oplevelser som findes i vinterterrænet er utællelige, og det er de færreste ting, der overgår en dag i selskab med gode venner og nyfalden sne. Men for at tage del i glæderne, er der nogle sikkerhedsmæssige aspekter, som man må sætte sig ind i. Vi vil her give nogle råd ift. udstyr, rutiner og ting, som man bør være opmærksom på.

De tre uundgåelige

Skovl: Tid er den helt essentielle faktor, hvis skaden først skulle være sket. Skovlens kvalitet er derfor et parameter, hvor man slet ikke bør gå på kompromis. Billige plastikskovle skal erstattes af en aluminiumsskovl med stort blad samt mulighed for forlængelse af skaftet. Således sikrer du den mest effektive gravning.

Sonde:

Den udfoldelige lavinesonde er søgeredskabet, du bruger til, at stikke ned i snemasserne og derved lokalisere personer, der er begravet. Sonden anbefales, at være minimum 270 cm. Ift. tidsoptimering skal du vælge den, som hurtigst muligt kan udfoldes til brug. Vi er før stødt på eksemplarer, der var en smule besværlige i udfoldelsesprocessen. Og dette ønsker man bestemt ikke, at fedte rundt med på bjerget.

Bipper:

Lavinebipperen er en radiosender, der spændes til kroppen. Den kan modtage og sende signaler til andre lavinebippere, og derved være den helt centrale faktor ift. at finde andre eller selv blive fundet.Andet udstyr

De ovenstående tre ting skal altid være med på bjerget, og det er en helt simpel regel, at vi på Shiro-arrangerede ture ikke tager folk eller hinanden med på bjerget, hvis én af disse ting er glemt. Derudover er det også vores opfattelse, at nogen måske mangler lidt erfaring med, at bruge dette udstyr i praksis. Derfor er det en anbefaling herfra, at man træner lokalisering af en anden person, og derved får brugt udstyret. Dette kan gøres helt simpelt ved, at finde et opkørt område, og nedgrave en rygsæk med lavinebipper i, hvorefter søgeprocessen kan afprøves. Udover de tre ovenstående udstyrsdele er der selvfølgelig også andre ting, som vi anbefaler at medbringe. På døren til vores lejlighed har vi en checkliste hængende over udstyr, som vi altid har med os på endagsture i bjergene. Den ser ud på følgende måde:


Førstehjælps-kit

Sportstape, kompressionsbind, forbinding, plastre, vabelplastre, desinficerende sårmiddel, smertestillende

Reparations-kit Skruetrækker med forskellige bits, gaffatape, strips, ekstra skruer til bindinger, multitool, ekstra batterier til bipper

En kniv

Vigtigt redskab med mange gavnlige funktioner.

Snacks +Drikke

Fyld drikkedunken med kogende vand fra morgenstunden, hvis temperaturen er meget lav, så det ikke fryser til i løbet af dagen. Chokolade er aldrig en dårlig idé og kan samtidig være en nødvendighed.

Ekstra varmt lag

Eksempelvis dunjakke, tyk fleece eller uldtrøje.

Kort og Kompas

GPS signalet til din telefon er aldrig til at regne med i bjergene.

Et sidde/liggeunderlag

Til at isolere en evt. tilskadekomne fra sneen og derved undgå nedkøling. Ellers bare til at sidde på under frokost.

Nødbivuak Sikkerhedsmæssig ekstremt gavnlig. Fylder ikke meget i tasken, og hurtig og effektiv måde, at afskære sig fra uvejr.

Skind til skiene

Medbringes også selvom vi primært står på ski tæt på anlægget. Sidst på dagen kan det meste være opkørt, og her kan skindene hurtigt bringe dig ud i nyt og uberørt terræn.

Solbriller

Specielt nødvendig på lange skitouring dage, hvor skibrillerne med fordel kan gemmes til nedfarten. Øjnene er generelt meget udsatte på solskinsdage. Sneen reflekterer solens stråler, og solrige skidage uden beskyttelse af øjnene kan resultere i sneblindhed, hvilket er ekstremt forstyrrende og smertefuldt. Vi taler af erfaring ☺

Ekstra handsker

Af flere forskellige årsager kan handsker blive våde i løbet af en skidag. Derfor er et par store varme og tørre handsker ikke til at undervurdere.

Ekstra goggles

Goggles der dugger kan ganske enkelt ødelægge dagen. Specielt på vores japanture, hvor nedbørsmængderne er ekstraordinære, er de medbragte ekstra goggles en nødvendighed.

Pandelampe

Sker der ting, som man ikke har kalkuleret med, kan man nemt ende i en situation, hvor tiden går hurtigt og pandelampen dermed bliver nyttig hen på aftentimerne.

Inden du tager afsted

I forhold til hverdagsrutiner forud for en skidag, så handler det i bund og grund om den helt optimale forberedelse. Det centrale her er, at være på forkant med de potentielle farer. Der er flere ting vi anbefaler i den forbindelse.


Udstyrslisten

Som det tidligere er nævnt, har vi ovenstående checkliste, som gennemgås hver dag, for at sikre alle tingene er med. Det kan virke næsten dumt, at skulle gennemgå listen hver morgen. Med det sagt, så er bare vores erfaring, at selvom man har over 100 skidage over sæson, og det burde sidde på rygraden, så sker det alligevel ind i mellem, at skindene der hænger til tørre eller vanddunken der lige skulle fyldes, glemmes i farten.

Tjek vejrforhold og lavinefaremelding hver dag

I de fleste lande findes hjemmesider med meget detaljeret information omkring lavinefaresituationen. Eksempelvis varsom.no som er den norske side, der klassificerer lavinefaregraden fra 1-5, hvilket er den internationale faregradsskala. Udover en klassificering på 1-5 skalaen finder man også information, som er ekstremt nyttig, at sætte sig ind. Faregraderne er altid underbygget af flere detaljer omkring, hvad man konkret skal være opmærksom på samt en række færdselråd knyttet til dagsforholdene. Det kan kun anbefales, at bruge en god mængde tid på disse hjemmesider, og inden skiferien lære at læse en lavinefaremelding. Faktisk er disse forberedelser også spændende stof, at sætte sig ind i, og generelt en stor del af det, at udvikle sig som off-piste skiløber. Helt enkelt, så giver det dig de bedste forudsætninger for det superfede og ikke mindst sikre skiløb.

Ruteplanlægning

Er man til skitouring, så udvælg på forhånd en top, der ønskes at gå på dagen – og hav gerne en back-up klar. Eksempelvis hvis man anskaffer sig en guidebog med beskrivelser af de enkelte topture, hvori man vil finde rutevejledninger og eventuelle forbehold, man bør tage på turen. Tager vi igen udgangspunkt i Norge, så har Fri Flyt (friflytbestill.no/boker/toppturboker) lavet en serie af toptursbøger, som giver supergode turforslag til skiløbere på alle niveauer. Når man har fundet turen, man skal på, så er det ideelt, at besøge føromtalte varsom.no, da man her kan finde lokale meldinger og råd fra den specifikke top, hvor andre skiløbere kan have indrapporteret omkring forholdene. Yderligere kan det anbefales, at besøge senorge.no , hvor der kan findes information omkring snedybde, nysne og nedbørshistorik.Når du er på ski

Først og fremmest er det jo her, at de store oplevelser og glæden skal dominere billedet. Vi ved dog også, hvordan skiløbets eufori i jagten på eventyret og de bundløse puddersving, kan gøre skiløberen lidt blind overfor nogle faresignaler.


Altid på tur med en makker

Det er almen kendt, at man ikke tager ud og udforsker off-pisten uden en makker. Vi vil dog alligevel understrege vigtigheden af denne hovedregel. I tilfælde af ting som skader og laviner kan spillet nemlig ganske enkelt være tabt uden en makker.

Yderligere er det fordelagtigt, at kunne spare med en makker omkring rutevalg, vejr, sneforhold osv.

Essentielt er det også, at kende sin makkers skifærdigheder, fysik, erfaring og hvad han har pakket i tasken af udstyr. Og selvfølgelig tjekke at udstyret virker – helt konkret lave bippertest, så man ved, at det er muligt at finde hinanden i tilfælde af en lavineulykke.

Hold øjne og ører åbne

Opmærksomhed er et keyword, når man begiver sig rundt i off-pisten. Forholdene kan ændre sig hurtigt, og det handler i den forbindelse om at vide, hvad man bør være opmærksom på. Dette gøres først og fremmest ved, at læse dagens lavinefaremelding fra morgenstunden, som det fremgår i ovenstående. Her vil man få information omkring, hvilke konkrete signaler fra snedækket og vejr, som har indflydelse på de valg man skal tage. På den måde opbygger man også en værdifuld erfaring, og ved på fremtidige ture, hvad sneen og bjerget fortæller én.

Ærlighed – pligt til at fortælle, hvordan man har det

Dette punkt er et af svære, men vigtigheden kan ikke undervurderes. Bjergtoppe er i sin natur dragende, og man kan nærmest blive besat af, at ville nå til toppen. Derfor kan det være svært, at give udtryk for utryghed og et eventuelt ønske om, at vende om. Ikke desto mindre, så arbejder vi altid ud fra princippet om, at hvis én i gruppen er utryg ved forholdene, så vender vi alle om. Der er også en ski dag i morgen! Det kan selvfølgelig være svært, hvis man er den uerfarne på tur med en flok garvede og supererfarne off-piste skiløbere. Respekt for forskellig risikovillighed må i disse tilfælde herske.

Skiløb og skitouring er også fysisk krævende, og derfor må man også være ærlig omkring éns fysiske tilstand. Der skal også være kræfter til nedfarten, og hvis man er kørt helt i bund, er man også ekstra eksponeret for styrt og skader. Derfor må man melde, hvis tanken er tom eller smerter dominerer oplevelsen. I nogle tilfælde må man vende om, men et mindre break med væske, chokolade og vabelplaster kan også gøre underværker.

KOM AF STED!

Man kan læse nok så mange bøger og se You Tube klip på stribe. Og det er også supergod forberedelse. I sidste ende er der dog intet, som slår erfaring. Kom af sted på tur og sug alt den erfaring og viden til dig, du kan. Vores erfaring er, at langt størstedelen af skiløbere og snowboardere er dejlige mennesker, som gerne deler erfaringer og tips. Der er mange med masser af erfaring rundt omkring – så opsøg dem, og tag på tur med dem. Disse ture er guld værd. Og har du først været med de rutinerede off-piste skiløbere på tur én gang, så er chancen stor for, at du er med igen næste gang.


Læs mere om Mads Amstrup som guider på Shiro Experience's ture i Japan og Norge.


42 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle