Søg
  • Mads Amstrup

Skitouring i Lyngsalperne og Tromsø

Opdateret: 13. sep. 2019

En unik kombination af skiløb og spektakulære naturoplevelser!

Lad os sige det med det samme - søger man udelukkende store skisportsanlæg med velfungerende liftsystemer og flere kilometer lange nedfarter, så behøver man nødvendigvis ikke tage nord for polarcirklen, for at blive stimuleret. Er man derimod klar på, at ofre lidt energi på opstigningen af diverse toppe, på vejen mod uberørt sne og fantastiske udsigter, så kan skitouring omkring Lyngen og Tromsø anbefales på det varmeste.

Der er flere forskellige årsager til, at vi varmt anbefaler skiløb i dette område. Terrænet er varieret og indebærer ting som sjovt træskiløb (dog i begrænset omfang, da trægrænsen er noget lavere, når vi kommer så langt mod nord), store og åbne boulevarder hvor man virkelig kan give den gas, samt mere teknisk krævende skiløb i stejlt alpint terræn. Når man i klart vejr kører rundt i bil langs de brede fjorde, som fra Norskehavet slanger sig langt ind i landet, bliver man virkelig opmærksom på det utal af muligheder for spændende skiløb, der ligger klods op og ned ad hinanden. I den forbindelse er det værd at nævne, hvordan det meste er let tilgængeligt, hvilket betyder at du kan tage skiene på, og påbegynde opstigning af fjeldet direkte fra vandkanten. Når toppen er nået har man typisk en nedfart på 1000-1500 højdemeter. Nedfarten er selvfølgelig et af dagens højdepunkter, og det bliver ikke mindre specielt idet snedækket strækker sig helt ned til den blålige og blanke vandoverflade, som spejler fjeldet på den modsatte side af fjorden. Det unikke kystlandskab med stejle fjeldsider, der rejser sig langs fjordene betyder, at der skabes en kombination af det ypperste indenfor både naturoplevelser og skiløb.

I vintermånederne er det yderst begrænset, hvad man finder af lyse dagstimer nord for polarcirklen, men med forårets indtog bliver de lyse timer hurtigt flere og flere, og hermed åbnes et sandt toptursparadis. Specielt bør perioden fra start april til midt maj nævnes, som en optimal periode at aflægge området et besøg. Udover gode sneforhold, har man nemlig 16-20 timers dagslys, hvilket giver superfede muligheder. Først og fremmest er der mulighed for at stå på ski i flere timer end man rent fysisk kan holde til. Derudover er der en tidsmæssig frihed, idet man ud fra vejrudsigten kan vurdere, hvornår på dagen topturen passer bedst ind. Er der for eksempel et tæt skydække over fjeldet og derfor dårlig sigt først på dagen, og man samtidig ved at det klarer op senere, så er det intet problem at tage ud på fjeldet fra kl. 17-22 i stedet for kl. 09-14.Faktisk kan en aftentur anbefales, da den lave sol ned over fjeld og fjord, fører et meget specielt lys med sig.

Der er et bredt udvalg af muligheder, som henvender sig til både nybegyndere og øvede med passion for skiløb og topture. Og selvom man er nybegynder, og er bedst tilpas i det lidt fladere terræn, så misser man ikke noget ift. de udsigtspunkter man kan nå. Eksempelvis er Storhaugen (1142 m) en ikonisk top i området, hvor udsigt udover hav, fjord og fjeld er fantastisk, men man skal på intet tidspunkt gå i terræn stejlere end 30 grader.

Da området skimæssigt ikke byder på meget andet end skitouring, er det en kæmpe fordel, at have gjort sit forarbejde i form af at have en god fysisk grundform inden turen starter. Specielt er forudgående udholdenhedstræning værdifuldt, da man således vil være i stand til at gå væsentligt flere højdemeter om dagen, og yderligere være mere frisk og veloplagt når nedkørslerne starter.

April måned er peak sæson omkring Lyngsalperne, men med det sagt, skal man ikke frygte at fjeldene er overrendt af skiturister i denne måned. Selvfølgelig kan man forvente at se skintracks, og møde andre skiløbere, men sætter man sig lidt ind i tingene, vil man også finde ud af, at området er enormt og mulighederne utællelige. Ønsker man guidet tur i april er det dog en god idé, at være ude i god tid, da dette kan være nærmest umuligt så snart man når hen i november.

Kort opsummeret må man bare konkludere, at skiløb i Norge er uendeligt meget mere end Hafjell, Hemsedal og Trysil, som nok er de mest besøgte norske destinationer for danske skiturister. Så har man mod på, at udvide sin horisont skiløbsmæssigt og få en kæmpe ski- og naturoplevelse, men stadig have fornøjelsen af samværet og hyggen i de norske fjeldhytter, så tag afsted til det spektakulære område omkring Tromsø og Lyngen.

Læs nærmere om Shiro's tur til Lyngen her


26 visninger0 kommentarer